Express lajmet

06 Gusht 2019

Vitet e fundit, mëngjeset me njerëz me gazeta nëpër duar janë duke u zhdukur. Tani i kemi të gjitha informacionet që na duhen vetëm me një prekje në ekranin e celularit tonë. Express lajmet është një nga faqet e internetit më të ndjekura në vendin tone dhe shtetin motër, Kosovë.

ÇfarĂ« pasojash u ka sjellĂ« media sociale botĂ«s sĂ« lajmeve dhe gazetarisĂ«? 

Media sociale Ă«shtĂ« bĂ«rĂ« burimi kryesor i marrjes sĂ« informacionit dhe lajmeve online me mbi 2.4 bilion pĂ«rdorues tĂ« internetit. Rreth 64% e tyre preferojnĂ« Facebook, Twitter, YouTube, Snapchat dhe Instagram. Psh: nĂ« ShqipĂ«ri dhe nĂ« KosovĂ«, Express lajmet Ă«shtĂ« njĂ« togfjalĂ«sh qĂ« kĂ«rkohet shumĂ« online. Mesa duket shumĂ« njerĂ«z e gjejne kĂ«tĂ« portal mjaft tĂ« dobishĂ«m dhe express lajmet serioze dhe tĂ« shpejta. NĂ« studime tĂ« kohĂ«ve tĂ« fundit, 50% e pĂ«rdoruesve tĂ« internetit pohojnĂ« se lajmet i shohin nĂ« fillim nĂ«pĂ«r media sociale e pastaj mund t’ia zenĂ« sytĂ« nĂ«pĂ«r televizione, gazeta apo rrallĂ« herĂ« edhe i dĂ«gjojnĂ« nĂ«pĂ«r radio. NjĂ« arsye pse po ndodh njĂ« fenomen i tillĂ« Ă«shtĂ« lehtĂ«simi i procesit tĂ« leximit edhe pse ky i fundit nuk po preferohet shumĂ« nĂ« pĂ«rgjithĂ«si. Tani me vetĂ«m njĂ« “swipe” nĂ« Instagram story, shkon direkt te lajmi. MegjithatĂ« Ă«shtĂ« vĂ«nĂ« re qĂ« edhe pse njerĂ«zit shtyhen tĂ« shkojnĂ« te faqja pĂ«r tĂ« lexuar lajmet qoftĂ« nga interesi apo thjesht nga kurioziteti, qĂ«ndrojnĂ« atje vetĂ«m 10-15 sekonda, kohĂ« kjo e pamjaftueshme pĂ«r ta konsumuar njĂ« lajm sa dhe si duhet psh nĂ« express lajmet. Diçka tjetĂ«r shqetĂ«suese Ă«shtĂ« interneti u ka dhĂ«nĂ« tĂ« gjithĂ«ve fuqinĂ« tĂ« bĂ«hen gazetarĂ« dhe tĂ« shkruajnĂ« e shpĂ«rndajnĂ« lajme, qofshin kĂ«to edhe tĂ« rreme sepse askush nuk denjon t’i kontrollojĂ«. Pra pĂ«rveç se nuk lexojmĂ« lajme nga profesionistĂ«, mund tĂ« lexojmĂ« edhe gĂ«njeshtra qĂ« nuk na hyjnĂ« as 1% nĂ« punĂ«. Nga disa kĂ«rkime tĂ« vogla qĂ« bĂ«mĂ«, nĂ« vendin tonĂ« mund tĂ« lexoni Express lajmet, Top Channel, Ora News, Telegrafi dhe Eds si disa nga portalet mĂ« serioze ne vend.
Lajmet duhen lexuar nga burimi i duhur

Kur pĂ«rmend fjalĂ«n “burim” nuk e kam fjalĂ«n pĂ«r BBC, CNN, The Guardian, Fox Sports e tĂ« tjera sajte gjigante, por pĂ«r lajmet nĂ« ShqipĂ«ri. NĂ«se tregohemi realistĂ« dhe objektivĂ«, na duhet ta pranojmĂ« qĂ« gazetaria sa vjen edhe po merr “tatĂ«pjetĂ«n”. 8 nga 10 lajmet qĂ« dalin nga njĂ« portal flasin pĂ«r pasuri VIP-ash, operacione plastike, lek, ndarje personash publikĂ«, lidhje, muzikĂ«, modĂ« e shumĂ« tema tĂ« tjera “rozĂ«â€ qĂ« tĂ« gjithĂ« i dimĂ«.

I kemi harruar lajmet me problemet madhore tĂ« vendit e tĂ« njerĂ«zve tanĂ«, jo vetĂ«m politike e ekonomike, por edhe shumĂ« tĂ« tjera. I kemi harruar lajmet e arsimit, shĂ«ndetĂ«sisĂ«, fĂ«mijĂ«ve, tĂ« rinjve, tĂ« moshuarve, talenteve, etj
‹PikĂ«risht pĂ«r kĂ«to arsye dhe jo vetĂ«m, duhet tĂ« dimĂ« ku t’i lexojmĂ« lajmet dhe t’i vendosim vetes qĂ«llim tĂ« marrim vetĂ«m informacione me vlerĂ« e jo thashetheme bosh. NjĂ« nga faqet e sigurta Ă«shtĂ« edhe express lajmet. Sigurisht qĂ« ndonjĂ«herĂ« edhe kuriozohemi dhe duam tĂ« dimĂ« mĂ« shumĂ« rreth artistĂ«ve tanĂ« tĂ« preferuar, por ç’na hyn nĂ« xhep sa lek i kanĂ« blerĂ« kĂ«pucĂ«t apo sa kushton dhoma nĂ« tĂ« cilĂ«n kanĂ« fjetur pĂ«r pushime? Seriozisht, çfarĂ« tĂ« bĂ«jmĂ« me kĂ«to informacione qĂ« disa portale na “servirin” çdo ditĂ«? JanĂ« bĂ«rĂ« titujt e artikujve si Quiz-e: “Gjejeni me kĂ« ka qenĂ« duke darkuar dje X artist?”, “Sa ka kushtuar makina qĂ« Y futobllist i ka blerĂ« tĂ« dashurĂ«s sĂ« tij bukuroshe?”, etj
 Mbeten tĂ« na vendosin alternativat poshtĂ« edhe ne tĂ« qarkojmĂ« sepse vetĂ«m lajme qĂ« nuk mund t’i themi kĂ«tyre lloj shkrimesh. Si ta kuptoni qĂ« jemi nĂ« sajtin e duhur? Para se tĂ« lexoni, shikoni se kush i ka shkruar apo datĂ«n nĂ« tĂ« cilĂ«n janĂ« postuar lajmet. NĂ« kĂ«tĂ« mĂ«nyrĂ« jeni ju ata qĂ« vendosni nĂ«se doni t’i merrni ato informacione apo jo. SĂ« dyti shikoni burimin nga i cili sajti Ă«shtĂ« bazuar pĂ«r lajmet qĂ« do lexoni. Sajtet serioze gjithmonĂ« e ndajnĂ« me lexuesin kĂ«tĂ« gjĂ«. SĂ« treti shikoni domain-in e sajtit. Zakonisht .edu janĂ« pĂ«r arsimin, .org janĂ« pĂ«r organizatat, .com apo .al mund tĂ« jenĂ« shumica e faqeve nga mund t’i lexoni lajmet nĂ« vendin tonĂ«. SĂ« fundmi shikoni mĂ«nyrĂ«n e tĂ« shkruarit. Nuk mund tĂ« pretendoni qĂ« njĂ« sajt Ă«shtĂ« serioz nĂ«se ka punĂ«suar gazetarĂ« qĂ« nuk dinĂ« tĂ« shkruajnĂ« ende Shqip.