Lajme flesh

09 Shtator 2019

Pse e duam sportin kaq shumë? Kjo pyetje është vërtitur e vërtitur në mendjen time gjatë pothuajse një muaji tashmë.

Po juve, ju vjen ndonjë përgjigje në mendje?

Pa dyshim qĂ« nuk jam i pari qĂ« e kam menduar kĂ«tĂ« pyetje dhe sigurisht qĂ« nuk do jem i fundit, por e vĂ«rteta qĂ«ndron se Ă«shtĂ« shumĂ« intriguese dhe interesante. Pse njerĂ«zit “cmenden” pas sportit, lexojmĂ« aq shumĂ« lajme flesh rreth tij, blenĂ« veshje, paketa televizioni, bileta e shumĂ« e shumĂ« gjĂ«ra tĂ« tjera? Madje ka raste kur shpenzimet e tyre nuk janĂ« as tĂ« vogla, pĂ«rkundrazi… MĂ« poshtĂ« Ă«shtĂ« lista ime e arsyeve se pse njerĂ«zit janĂ« kaq tĂ« lidhur me sportin. MĂ« sakte Ă«shtĂ« njĂ« pĂ«rpjekje pĂ«r tĂ« krijuar njĂ« listĂ«.

NĂ«se flasim me shumĂ« objektivizĂ«m (mos mĂ« keqkuptoni, edhe unĂ« jam fans “I cmendur” futbolli si shumĂ« prej jush), sporti nĂ« vetvete nuk Ă«shtĂ« se ka ndonjĂ« kuptim shumĂ« tĂ« madh. NĂ« shumicĂ«n e rasteve janĂ« disa njerĂ«z qĂ« ndjekin njĂ« lloj topi tĂ« caktuar nĂ« njĂ« fushĂ« tĂ« caktuar e me disa rregulla tĂ« caktuara. NĂ« basketboll kjo nĂ«nkupton hedhjen e njĂ« topi lĂ«kure brenda njĂ« rrethi metalik qĂ« ndodhet nĂ« njĂ« lartĂ«si. NĂ« tenis, hedhjen e njĂ« topi tĂ« vogĂ«l mbi njĂ« rrjetĂ« qĂ« ndodhet nĂ« mes tĂ« fushĂ«s e kĂ«shtu me radhĂ«. Pra ajo cfarĂ« dua tĂ« them Ă«shtĂ« se kĂ«to veprime nuk kanĂ« ndonjĂ« rĂ«ndĂ«si nĂ« skemĂ«n e madhe tĂ« jetĂ«s, por ne prapĂ« i adhurojmĂ«, i luajmĂ« e lexojmĂ« lajme flesh rreth tyre.

Pra
 Pse e duam kaq shumë sportin?

E vĂ«rteta Ă«shtĂ« qĂ« edhe pse nĂ« tĂ« ashtuqujturĂ«n skemĂ«n e madhe tĂ« jetĂ«s, sporti nuk ka ndonjĂ« kuptim tĂ« madh, ai nuk Ă«shtĂ« i kotĂ«. PĂ«rkundrazi, Ă«shtĂ« pikĂ«risht kjo pakuptueshmĂ«ria qĂ« e bĂ«n tĂ« vecantĂ« dhe ta duam mĂ« shumĂ«. Sporti, aq i thjeshtĂ« nĂ« dukje dhe parim, lejon cdo njeri qĂ« e ve nĂ« praktikĂ« apo thjesht lexon lajme flesh pĂ«r tĂ« dhe e ndjek nga larg, tĂ« harrojĂ« problemet e tjera mĂ« tĂ« mĂ«dha nĂ« jetĂ«. Ai na lejon tĂ« marrim frymĂ« thellĂ« dhe tĂ« largohemi pĂ«r disa minuta nga cdo stres, frikĂ«, eksperiencĂ« e hidhur qĂ« jeta nuk harron dhe pĂ«rton tĂ« na servirĂ« shumĂ« herĂ«. Sporti na bashkon si njerĂ«z. Nuk na  bashkon vetĂ«m me familjarĂ«t kur shohim njĂ« ndeshje tenisi tĂ« ulur nĂ« kolltuk, duke ngrĂ«nĂ« kokoshka e komentuar veprimet e lojrarĂ«ve. Nuk na bashkon vetĂ«m me miqtĂ« e shokĂ«t kur shohim ndeshjet e basketbollit duke pirĂ« birra e ngĂ«nĂ« patate tĂ« skuqura e kofshĂ« pule. Nuk na bashkon vetĂ«m me kolegĂ«t kur diskutojmĂ« blerje lojtarĂ«sh, momente ndeshjesh, strategji trajnerĂ«sh gjatĂ« kohĂ«s kur presim tĂ« na bĂ«het kafja gati nĂ« kuzhinĂ«n e zyrĂ«s sĂ« punĂ«s. Nuk na bashkon vetĂ«m me komshinjtĂ« kur ulemi te stoli para shtĂ«pisĂ« e lexojmĂ« lajme flesh nga sporti me gazeta e fara nĂ« duar. Na bashkon edhe me tĂ« panjohur kur nĂ« tribune flasim, ka raste edhe pĂ«rqafohemi kur skuadra e zemrĂ«s shĂ«non gol. Na bashkon edhe me popuj tĂ« tjerĂ« nĂ« evenimente sportive botĂ«rore. Kjo Ă«shtĂ« fuqia e sportit pra, tĂ« na bashkojĂ« e lumturojĂ« dhe sinqerisht, mendoj se s’ka gjĂ« mĂ« tĂ« bukur se kjo. Ai na bĂ«n tĂ« ndjejmĂ« shumĂ« emocione, na jep kurajo tĂ« mos heqim dorĂ« nĂ« shumĂ« raste qĂ« mendonim tĂ« hiqnim jo vetĂ«m gjatĂ« lojĂ«s, por edhe me historitĂ« personale dhe profesionale tĂ« shumĂ« sportistĂ«ve. Ai shpesh here na shtyn tĂ« arrijmĂ« limitet tona duke na servirur nĂ« ekran dhe fushĂ« njerĂ«z me aftĂ«si atletike super njerĂ«zore. Ai na tregon dhe ri tregon se talenti Ă«shtĂ« dicka, por puna, vetĂ«besimi e besimi nĂ« grup dhe mos heqja dorĂ« janĂ« gjithcka. Sporti Ă«shtĂ« shembulli mĂ« i bukur se pse gjĂ«rat mĂ« tĂ« thjeshta janĂ« mĂ« tĂ« dashurat, mĂ« tĂ« shtrenjtat, mĂ« pa kompekse dhe mĂ« kuptimplotat nĂ« tĂ« njĂ«jtĂ«n kohĂ«.
Ja pra, pasi u mendova e u ri mendova shumë e shumë here gjatë këtij muaji të fundit, arrita në përfundimin që nuk duhet ta bëja më. Njerëzit gjithmonë e kanë dashur sportin apo në kohën e hershme, format e ngjashme të tij. Njerëzit gjithmonë janë përpjekur që ta zbukurojnë e bëjnë atë edhe më interesant me kalimin e kohës dhe ia kanë dalë. Atëherë pse të futemi në mendime? Le ta duam sportin, cilado të jetë arsyeja. Sa kohë na bën kaq të lumtur, pse jo?

ulaƟ utku bozdoğan
ulaƟ utku bozdoğan astrolog
ulaƟ utku bozdoğan