Lajme sport

16 Korrik 2019

Gazetaria sportive Ă«shtĂ« njĂ« formĂ« e gazetarisĂ«, e cila raporton mbi ngjarje dhe evente sportive. Edhe pse shumĂ« gazeta janĂ« quajtur me ironi e tallje “departamenti i lodrave” sepse gazetarĂ«t pĂ«rkatĂ«s nuk merren me lajme sport tĂ« rĂ«ndĂ«sishme, pĂ«rsĂ«ri janĂ« tĂ« famshme edhe tĂ« ndjekura. 

Historia e gazetarisĂ« sportive 

E njohur si Epoka e ArtĂ« e Sportit, periudha midis LuftĂ«s sĂ« ParĂ« BotĂ«rore dhe fillimit tĂ« depresionit tĂ« madh, u pĂ«rshkrua si dekada e ndryshimit. E gjithĂ« Bota donte t’i hidhte pas shpine tĂ« gjitha kujtimet e kĂ«qija qĂ« lidheshin me luftĂ«n dhe tĂ« lulĂ«zonte e tĂ« ecte para. Kjo ishte edhe periudha kur njerĂ«zimi ra nĂ« dashuri me sportin. RrĂ«njĂ«t e gazetarisĂ« sportive janĂ« hedhur edhe mĂ« parĂ« se “Sports Illustrated” apo “ESPN”. ShkrimtarĂ«t qĂ« shkruanin lajme sport nĂ« atĂ« kohĂ« shpeshherĂ« ishin nĂ« qendrĂ«r tĂ« vĂ«mendjes dhe talljeve sepse quheshin si shkrimtarĂ« e gazetarĂ« aspak seriozĂ« dhe tĂ« dĂ«shtuar. NdĂ«rkohĂ«, tani i falin industrisĂ« biliona lekĂ«. QĂ« nga interneti, gazetat, radiot dhe televizioni e deri nĂ« filma apo revista, pĂ«rmbajtja e lajme sport Ă«shtĂ« e gjerĂ« dhe plot me foto, video, ndeshje, momente pikante, fitore, humbje, etj, etj. Gazetaria sportive Ă«shtĂ« nga departamentet mĂ« tĂ« famshme dhe tĂ« dashura nĂ« botĂ«. 
NĂ« vitin 1727 filloi tĂ« ekzistonte Kalendari i Garave. NĂ« ato vite boksi ishte sport shumĂ« i famshĂ«m dhe i pĂ«lqyer dhe kampioni Daniel Mendoza shkroi njĂ« libĂ«r pĂ«r tĂ«. Arsyeja pse boksi filoi aq shumĂ« popullaritet ishte sepse njerĂ«zve u pĂ«lqente tĂ« shikonin gjak, goditje dhe akoma mĂ« shumĂ« pĂ«r faktin qĂ« mund tĂ« rrihnin dikĂ« pa u futur nĂ« probleme. GratĂ« nuk ishin tĂ« lejuara tĂ« merrnin pjesĂ« nĂ« kĂ«tĂ« lloj sporti. NĂ« vitet 1800 lindi ideja e sportit tĂ« baskebollit, e cila u ndoq nga sporte tĂ« tjera, ndĂ«rkohĂ« qĂ« nĂ« vitet 1900, Amerika u pĂ«rball me ndikimin e plotĂ« tĂ« Revolucionit Industrial dhe tĂ« LuftĂ«s sĂ« ParĂ« BotĂ«rore. Pak para se tĂ« fillonte Lufta e ParĂ« BotĂ«rore ardhi nĂ« jetĂ« sporti i golfit. NĂ« fakt, ky lloj sporti origjinĂ«n e hershme e ka nĂ« Skoci. Ata pretendojnĂ« se e kanĂ« shpikur lojĂ«n, por ekzistojnĂ« spekulime se atje Ă«shtĂ« zhvilluar e jo shpikur. Edhe pse sporti pĂ«lqehej e duhej shumĂ« nga njerĂ«zit, zhvillimi i tij i vĂ«rtetĂ« ndodhi fiks pas LuftĂ«s sĂ« DytĂ« BotĂ«rore. 
NĂ« vitin 1954 lindi njĂ« nga gazetat mĂ« tĂ« njohura pĂ«r gazetarinĂ« sportive, “Sports Illustrated”. Drejtuesit e “Time” e kuptuan potencialin e kĂ«saj gazete pĂ«r lajme sport qĂ« nĂ« momentet e para pas pĂ«rfundimit tĂ« LuftĂ« sĂ« DytĂ« BotĂ«rore. Personazhi i parĂ« nĂ« faqen e tyre tĂ« parĂ« ishte pikĂ«risht Eddie Matthews i Milwaukee Braves. MegjithatĂ«, nĂ« atĂ« kohĂ« drejtuesit nuk dinin shumĂ« rreth gazetarisĂ« sportive dhe gazeta ndryshonte shumĂ« nga njĂ«ra javĂ« nĂ« tjetrĂ«n. Ata ishin gjithmonĂ« duke eksperimentuar dhe duke u pĂ«rpjekur pĂ«r t’u pĂ«rmirĂ«suar, por temat qĂ« trajtoheshin nĂ« cdo artikull ishin rreth sportit, sigurisht. NĂ« lajme sport tĂ« tyre pĂ«rfshihej futbolli, basketbolli, gjimnastika, boksi e cdo gjĂ« tjetĂ«r. ShumĂ« nga artikujt e parĂ« ishin kĂ«shilla se si njerĂ«zit mund t’i luanin kĂ«to lloje sportesh. 

Gazetaria sportive në ditët e sotme

NĂ« ditĂ«t e sotme, “Sports Illustrated” dhe shumĂ« gazeta tĂ« tjera i janĂ« dedikuar mĂ« shumĂ« tĂ« rinjve. PĂ«rmbajtja e tyre Ă«shtĂ« projektuar nĂ« mĂ«nyrĂ« tĂ« tillĂ« qĂ« tĂ« inkurajojĂ« tĂ« rinjtĂ« tĂ« merren me sport. KĂ«tĂ« e bĂ«jnĂ« duke dhĂ«nĂ« informacione e lajme sport dhe duke theksuar emra tĂ« ndritur e tĂ« suksesshĂ«m tĂ« botĂ«n sportive. RedaktorĂ«t e dinĂ« se rinia ndikohet shumĂ« nga shembuj tĂ« tillĂ« dhe kĂ«to lloj reklamash kanĂ« si qĂ«llim mĂ« shumĂ« se kaq. NĂ«se disa tĂ« rinj zgjedhin tĂ« luajnĂ« sporte nĂ« vend qĂ« tĂ« merren me drogĂ« apo gjĂ«ra tĂ« tjera tĂ« ngjashme, atĂ«herĂ« pĂ«r gazetat dhe gjithĂ« shoqĂ«rinĂ« e komunitetin Ă«shtĂ« sigurisht njĂ« arritje shumĂ« e madhe. GazetarĂ«t sportivĂ« pĂ«rvec argĂ«timit kanĂ« pĂ«r detyrĂ« edhe tĂ« informojnĂ« njerĂ«zit rreth botĂ«s sĂ« sportit. Disa fokusohen nĂ« njĂ« sport tĂ« vecantĂ« gjatĂ« karrierĂ«s sĂ« tyre, ndĂ«rkohĂ« qĂ« njĂ« pjesĂ« e tyre shkruajnĂ« pĂ«r sporte tĂ« ndryshme. Disa janĂ« pjesĂ« e njĂ« gazete apo media dhe mbulojnĂ« njĂ« territor tĂ« caktuar, disa punojnĂ« nĂ« mĂ«nyrĂ« tĂ« pavarur apo pĂ«r disa vende njĂ«kohĂ«sisht.
Na duhet ta pranojmĂ« qĂ« nĂ« vendin tonĂ« gazetaria sportive nuk Ă«shtĂ« edhe aq e zhvilluar fatkeqĂ«sisht, por po ec me ritme jo tĂ« keqija. ShpresojmĂ« qĂ« nĂ« vitet e ardhme tĂ« ketĂ« njĂ« zhvillim tĂ« madh e shumĂ« mĂ« pozitiv se kaq.