Lajme të reja

26 Gusht 2019

Në vitin 2018 gazetarët kanë profilizuar liderat e opozitës në Venezuela, kanë raportuar për kampet politike riedukuese në Kinë, kanë raportuar dhe dokumentuar ndarjen e prindërve emigrantë nga fëmijët e tyre në Shtetet e Bashkuara të Amerikë e kanë dhënë shumë e shumë lajme të reja të tjera.

Po me cfarë vështirësish po përballet sot gazetaria në mbarë Botën?

Por edhe pse pĂ«rmenda kĂ«to mĂ« lart dhe duhet tĂ« pĂ«rmendja edhe shumĂ« raste tĂ« tjera, pĂ«rsĂ«ri shumĂ« gazetarĂ« punojnĂ« me ora tĂ« stĂ«r zgjatura dhe mundohen shumĂ« pĂ«r tĂ« paguar qeranĂ« e shtĂ«pisĂ«, imagjino nevoja tĂ« tjera. Sipas Institutit tĂ« Studimit tĂ« GazetarisĂ«, gazetarĂ«t e rinj sidomos “luftojnĂ«â€ ekonomikisht pĂ«r ta shtyrĂ« muajin deri nĂ« fund si pasojĂ« e rrogave shumĂ« tĂ« vogla dhe orareve shumĂ« tĂ« gjata e tĂ« tepruara qe eprorĂ«t, por edhe shoqĂ«ria i kĂ«rkon. Hulumtimi i gjendjes sĂ« gazetarisĂ« nĂ«pĂ«r botĂ« Ă«shtĂ« njĂ« proces i lodhshĂ«m, po aq sa edhe i dhimbshĂ«m. Numri i gazetave lokale sa vjen edhe po zvogĂ«lohet akoma mĂ« shumĂ« me kalimin e kohĂ«s dhe si pasojĂ« shumĂ« gazetarĂ« po humbasin vendet e tyre tĂ« punĂ«s. QĂ« nga viti 2005, numri i gazetave lokale nĂ« botĂ« Ă«shtĂ« pĂ«rgjysmuar dhe kjo Ă«shtĂ« e frikshme dhe lajm shumĂ« i hidhur. Disa prej gazetarĂ«ve mjaft tĂ« njohur janĂ« shprehur se gazetat po “vriten” nga njerĂ«zit qĂ« duan tĂ« marrin lajme tĂ« reja falas. MegjithatĂ« ka edhe gazetarĂ« me optimistĂ«, tĂ« cilĂ«t thonĂ« se ka ende shumĂ« shpresĂ« pĂ«r gazetarinĂ« dhe ajo nuk mund tĂ« “vdesĂ«â€ kurrĂ« sepse njerĂ«zit do jenĂ« gjithmonĂ« nĂ« kĂ«rkim pĂ«r lajme tĂ« reja, do jenĂ« gjithmonĂ« tĂ« interesuar pĂ«r tĂ« qenĂ« tĂ« mire informuar dhe nĂ« dijeni se cfarĂ« ndodh ekonominĂ«, arsimin, politikĂ«n, fatkeqĂ«sitĂ« natyrore, fitimet, humbjet, sportin, artin, tĂ« bukurĂ«n, etj, etj. Teknikisht, gazetarĂ«t apo njerĂ«zit e tjerĂ« qĂ« mendojnĂ« nĂ« mĂ«nyrĂ« kaq optimiste, kanĂ« tĂ« drejtĂ«, por megjithatĂ« na duhet ta pranojmĂ« qĂ« gazetaria po kalon njĂ« fazĂ« goxha tĂ« dhimbshme tranzicioni.
ÇfarĂ« po ndodh mĂ« specifikisht me gazetarinĂ« nĂ« ditĂ«t e sotme?

Problemi i parĂ« Ă«shtĂ« qĂ« ne duam informacione dhe lajme tĂ« reja, por ndryshe nga vitet e dekadat qĂ« kemi lĂ«nĂ« pas, tani i duam me shpejtĂ«sinĂ« e dritĂ«s dhe plotĂ«sisht falas. Pothuajse asnjĂ« nuk Ă«shtĂ« mĂ« i interesuar pĂ«r abonime apo pĂ«r tĂ« lexuar gazeta fizike, por tĂ« gjithĂ« duan lajme tĂ« reja, njohje me artin, mendime pĂ«r cĂ«shtje tĂ« ndryshme delikate, informacione e cdo gjĂ« tjetĂ«r vetĂ«m me njĂ« klikim nĂ« celular, tablet apo kompjuter. Tani tĂ« gjithĂ« kanĂ« akses interneti dhe cdo gjĂ« e kĂ«rkojnĂ« nĂ« Google. PĂ«r mĂ« tepĂ«r, pĂ«rvec se e kĂ«rkojnĂ« nĂ« Google, nuk marrin as mundimin tĂ« shikojnĂ« e vendosin se cili lajm Ă«shtĂ« mĂ« i besueshĂ«m, por thjesht hapin linkun e pare qĂ« u del pĂ«rpara dhe e marrin tĂ« mireqenĂ« lajmin e informacionin. Tani shumĂ« pak njerĂ«z apo mosha e tretĂ« shohin parashikimin e motit apo lajme tĂ« reja nĂ« TV sepse pjesa tjetĂ«r kanĂ« celularĂ«t, blogjet, portalet dhe rrjetet sociale. Madje, madje edhe klikimet nĂ«pĂ«r portale po ulen. NjerĂ«zit sa vjen edhe po bĂ«hen mĂ« dembelĂ«, nuk duan tĂ« lexojnĂ« as njĂ« lajm me 5-6 fjali nĂ« total. Ja pra, sic e shikoni gazetaria Ă«shtĂ« vĂ«rtet nĂ« krizĂ« e gjendje mjerane pĂ«r momentin.  PĂ«rvec tĂ« gjithave mĂ« lart, epoka dixhitale ka arritur tĂ« transformojĂ« edhe industrinĂ« tradicionale tĂ« reklamave. Reklamimi vendas mund tĂ« duket si njĂ« zgjidhje pĂ«r papunĂ«sinĂ« dhe sidomos pĂ«r studentĂ«t e sapo diplomuar pĂ«r gazetari. Ndoshta edhe Ă«shtĂ« kĂ«shtu, por nuk mund tĂ« zĂ«vendĂ«sojĂ« kurrĂ« gazetarinĂ« vĂ«rtetĂ«.
Për ta thënë më thjesht dhe më shkurt, më pak gazetarë do të thotë më pak lajme të reja apo informacione e opinione. Me cdo mbyllje gazete apo heqje nga puna e gazetarëve, momente të shumta në histori humbasin e mbeten të patreguara. Sidoqoftë, është thelbësore të mbani mend se gazetaria nuk ka vdekur. Po dëmtohet dita-ditës, por ndryshon nga viti në vit, por do mbijetojë. Ka ende gazetarë të talentuar, punëtorë e plot me pasion për punën e tyre. Ka ende studentë të mire, të patrembur e plot vullnet e etje për dije dhe punë. Ka ende njerëz që e vlerësojnë punën e mire, gazetarinë profesioniste dhe shkrimet serioze. Për sa kohë ka njerëz të tillë, gazetaria nuk do vdesë kurrën e kurrës. Gazetaria duhet të jetë e pavarur, e lirë, serioze, pozitive, plot shprehi e ndihmë për njerëzit. Gazetaria duhet të jetë transparente, e fuqishme dhe të mos i trembet askujt. Gazetaria duhet të jetë e vërtetë, e sinqertë dhe të prekë jetën e realitetin jo vetëm të një grupi njerëzish apo të shumicës, por të gjithë vendit. Gazetaria nuk duhet ta shesë veten për klikime e lek, sepse atëherë nuk është gazetari, është lodër qesharake e kontrolluar nga duar të tjera e për qëllime të tjera. Shpresojmë që e tillë të jetë kudo e kurdo.