Lajmet e fundit nga vendi

09 Shtator 2019

Nëse jeni duke e lexuar këtë, me shumë mundësi keni lindur midis viteve 1980-2000. Kjo do të thotë që shumica prej jush ndoshta ndjekin cdo lëvizje të Kylie Jenner me shoqe në Instagram, ka të ngjarë të jeni të fiksuar me Facebook-un apo Twitter-in, pothuajse cdo ditë shikoni seriale në Netflix, por shumë pak prej jush interesoheni për lajmet e fundit nga vendi.

A është e vërtetë që të rinjtë nuk janë fare të interesuar për lajmet?

PĂ«rvec disa artikujve tĂ« shpĂ«rndarĂ« nĂ« Facebook apo nĂ« platforma tĂ« tjera, pĂ«rvec teorive tĂ« cuditshme nĂ« Twitter nga ndonjĂ« person qĂ« e keni pasur nĂ« 9-vjecare e vendve tĂ« bukura ku kalojnĂ« pushimet njerĂ«zit e famshĂ«m, Ă«shtĂ« e vĂ«rtetĂ« qĂ« brezi ynĂ« nuk e di fare se cfarĂ« ndodh nĂ«pĂ«r botĂ« cdo ditĂ«. NĂ« fakt vetĂ«m 37% e tĂ« rinjve shikojnĂ« dhe ndjekin lajmet e fundit nga vendi nĂ«pĂ«r gazeta e televizione. 61% e tyre i marrin lajmet qĂ« u interesojnĂ« nĂ«pĂ«rmjet rrjeteve tĂ« ndryshme sociale apo tek-tuk edhe disa portaleve. ShumĂ« e qartĂ« qĂ« paraardhĂ«sit tanĂ« do i paragjykojnĂ« mĂ«nyrat tona “moderne” tĂ« tĂ« jetuarit dhe tĂ« marrjes sĂ« lajmeve e informacioneve nĂ« pĂ«rgjithĂ«si sepse kĂ«shtu kanĂ« bĂ«rĂ« edhe paraardhĂ«sit e tyre me ta. MegjithatĂ« problemi nuk qĂ«ndron plotĂ«sisht te burimi i marrjes sĂ« lajmit, por sigurisht qĂ« edhe te cilĂ«sia dhe interesi kundrejt tij. Ndoshta shoqĂ«ria jonĂ« Ă«shtĂ« kthyer nĂ« “shoqĂ«ri tĂ« verbĂ«r” kur vjen puna te lajmet e kĂ«qija sepse nĂ«se kĂ«to tĂ« fundit transmetohen, njerĂ«zit shqetĂ«sohen dhe kur ndodh kjo, konsumimi i lajmeve  bie ndjeshĂ«m. Kjo mund tĂ« jetĂ« njĂ« ide qesharake apo radikale pĂ«r shumĂ« prej jush, por nĂ«se mundeni, mĂ« pĂ«rgjigjeni dot se pse reklamat qĂ« na dalin sa here prekim celularin e kompjuterin me dorĂ«, janĂ« pĂ«r rroba e ushqime e jo pĂ«r njerĂ«z tĂ« humbur psh? Pse dimĂ« me kĂ« lidhet e ndahet X person i famshĂ«m, por nuk e denim qĂ« po digjej Pylli i AmazonĂ«s? Pse dimĂ« vetĂ«m gjĂ«ra tĂ« vogla e tĂ« pa rĂ«ndĂ«sishme, por nuk dimĂ« lajmet e fundit nga vendi e bota, ato qĂ« vĂ«rtet ndikojnĂ« nĂ« shumĂ« jetĂ« njerĂ«zit, pĂ«rfshirĂ« nĂ« shumĂ« raste edhe tonĂ«n?

Nuk e ka fajin teknologjia për të gjitha këto, e kemi vetëm ne njerëzit


Personalisht nuk e mohoj dot kurrĂ« qĂ« teknologjia Ă«shtĂ« tejet e nevojshme dhe nĂ«se dimĂ« se si ta pĂ«rdorim, na sjell vetĂ«m tĂ« mira. Si ta mohoj qĂ« Ă«shtĂ« e mirĂ« kur kudo e kurdo mĂ« jep cdo informacion qĂ« dua? Si ta mohoj qĂ« Ă«shtĂ« e nevojshme kur marr lajmet e fundit nga vendi e bota nĂ« cdo moment tĂ« ditĂ«s e natĂ«s? Si ta mohoj qĂ« Ă«shtĂ« e mire kur ngelem diku e nĂ« falĂ« tĂ« tij gjej njĂ« taksi apo mĂ«nyrĂ« tĂ« dal nga situate, kur I dĂ«rgoj lek motrĂ«s nga njĂ«ri shtet nĂ« njĂ« tjetĂ«r, kur flas me cdo njeri qĂ« dua nĂ« cdo shtet tĂ« botĂ«s, etj, etj
 Kemi pafund aplikacione tĂ« shkĂ«lqyera tĂ« krijuara nga njerĂ«z profesionistĂ« e me vision, por nĂ«se nuk dimĂ« si e pĂ«r cfarĂ« t’i pĂ«rdorim, sigurisht qĂ« nuk do na duken positive.
Po, është e vërtetë që të gjithë duhet të lexojmë, sic është edhe tejet e nevojshme që të dime se ku të lexojmë. Nuk merren lajmet nga Facebook, Twitter, Instagram apo portale që janë të përbërë nga 5 studentë që thjesht kanë idene e hapjes së një sajti, por nuk dine minimumin e gazetarisë dhe gramatikës së Gjuhës Shqipe. Nuk e kam problemin me studentët sepse I tillë jam edhe vetë. E kam me faktin që nëse nuk je i kualifikuar, të mos shkruash. Nëse nuk ke bërë studime dhe nuk je i bindur për informacionet apo lajmet e fundit nga vendi e bota që do i hedhësh në sajt, më mirë mbaje dorën. Kjo sepse një lajm që ti e hedh për të marrë klikime, mund të ndikojë në një mënyrë apo një tjetër në jetën e disa njerëzve. Nuk është mirë dhe etike të japësh informacione pa qenë i bindur që janë ashtu.
Por sado të shkruajmë, nuk mund të ndalojmë njerëzit të bëjnë cfarë të duan. Kështu që secili prej nesh duhet të kujdeset së pari për veten e tij. Lexoni lajme vetëm nëpër gazeta apo portale prestigjioze dhe jo në sajtin e pare që ju del.

ulaƟ utku bozdoğan
ulaƟ utku bozdoğan astrolog
ulaƟ utku bozdoğan