Lajmet e fundit online

06 Gusht 2019

Nëse për një periudhë rekalitivisht të gjatë i lexoni çdo ditë lajmet e fundit online, me shumë mundësi që do filloni të mendoni se nuk ka më shpresë për të ardhmen e këtij planeti.

Njerëzit janë më të prirur të lexojnë më shumë lajme negative sesa pozitive

Problemi dhe shqetĂ«simi nuk qĂ«ndron vetĂ«m te fakti qĂ« nĂ« botĂ« ndodhin vazhdimisht gjĂ«ra tĂ« tmerrshme, por edhe nĂ« faktin qĂ« truri ynĂ« Ă«shtĂ« mĂ« i prirur pĂ«r t’i kushtuar rĂ«ndĂ«si kĂ«tyre lajmeve sesa gjĂ«rave positive. PsikologĂ«t e kanĂ« quajtur kĂ«tĂ« si “paragjykim negativiteti” dhe Ă«shtĂ« diçka qĂ« ne e zhvillojmĂ« qĂ« nĂ« fĂ«mijĂ«rinĂ« tonĂ«. NdĂ«rkohĂ« qĂ« ky “paragjykim negativiteti” mund t’i ketĂ« ndihmuar paraardhĂ«sit tanĂ« nĂ« situata kĂ«rcĂ«nuese pĂ«r jetĂ«n, nĂ« ditĂ«t e sotme po na largon nga rruga e lumturisĂ« dhe madje nĂ« shumĂ« raste po na largon edhe nga produktiviteti ynĂ«. Zakonisht, pasi lexojmĂ« negativitet nga lajmet e fundit online, jemi tĂ« prirur qĂ« fajin t’ua hedhim gazetarĂ«ve, mediave, portaleve tĂ« ndryshme, etj. NĂ« fakt, ata thjesht na servirin pikĂ«risht atĂ« qĂ« ne kĂ«rkojmë  GjĂ«rat negative ndodhin shpejt dhe si pasojĂ« edhe I kuriozojnĂ« njerĂ«zit mĂ« shumĂ«, kurse vetĂ« natyre e kĂ«tyre tĂ« fundit, i kushton rĂ«ndĂ«si gjĂ«rave pozitive nĂ« momentin qĂ« nuk i ka mĂ« ato. Nga studime tĂ« ndryshme Ă«shtĂ« parĂ« qĂ« njĂ« pjesĂ« e madhe njerĂ«zish preferojnĂ« tĂ« informohen dhe t’i lexojnĂ« lajmet e fundit online qĂ« herĂ«t nĂ« mĂ«ngjes. Rreth 30% prej tyre kanĂ« raportuar se pasi i kanĂ« lexuar lajmet negative kanĂ« pasur ditĂ« jo edhe aq tĂ« lumtur, madje shumĂ« herĂ« i ka ndikuar pĂ«r keq edhe nĂ« jetĂ«n familjare, tĂ« punĂ«s apo edhe shkollĂ«s.

Kjo situatë duhet të vihet në kontroll menjëherë

TĂ« gjithĂ« duan tĂ« jenĂ« tĂ« informuar, por ekspozimi i tepĂ«rt ndaj lajmeve e sidomos ndaj lajmeve negative, mund tĂ« na ndikojĂ« nĂ« humorin tonĂ«, aftĂ«sinĂ« pĂ«r tĂ« qĂ«ndruar racionalĂ« e logjikĂ« dhe shumĂ« here edhe nĂ« stilin e jetesĂ«s. Jemi qytetarĂ« tĂ« kĂ«saj bote dhe si tĂ« tillĂ« na lind detyra tĂ« jemi tĂ« informuar. Por jo rrallĂ« herĂ« na ndodh tĂ« stresohemi, mĂ«rzitemi apo tĂ« ndjejmĂ« nevojĂ«n qĂ« duhet t’i lexojmĂ« lajmet sepse mund tĂ« humbasim diçka shumĂ« tĂ« rĂ«ndĂ«sishme. Jo rrallĂ« herĂ« stresohemi nĂ« mĂ«ngjes sepse marrim negativitet nga lajmet rreth krimeve, politikĂ«s, fesĂ«, etj, etj. Jo rrallĂ« herĂ« na shkon dita apo java ters pĂ«r shkak tĂ« gjithĂ« kĂ«tyre fjalĂ«ve qĂ« hyjnĂ« nĂ« kokĂ«n tonĂ« qĂ« nĂ« orĂ«t e para tĂ« mĂ«ngjesit. Jo rrallĂ« herĂ« shpĂ«rqĂ«ndrohemi nga puna, familja apo pĂ«rgjegjĂ«sitĂ« e ditĂ«s pĂ«r shkak tĂ« tyre. Jo rrallĂ« herĂ« ndihemi tĂ« prekur nĂ« njĂ« farĂ« mĂ«nyre nga lajmet dhe futemi nĂ« mendime tĂ« thella. PĂ«rveç tĂ« tjerash, jo rrallĂ« herĂ« nevrikosemi nga qindra reklama apo shkrime boshe pĂ«r personat e famshĂ«m, lekĂ«t, makinat, gratĂ«, burrat, dashnoret apo veshjet e tyre. Dhe sĂ« fundmi, jo rrallĂ« here na ik njĂ« pjesĂ« e mirĂ« dhe e vlefshme e kohĂ«s duke lexuar thatĂ«sira pa pikĂ« vlere.  Si t’ia bĂ«jmĂ« tĂ« mos e lejojmĂ« tĂ« ndodhĂ« kjo gjĂ«? SĂ« pari, duhet ta reduktojmĂ« kohĂ«n e leximit tĂ« lajmet e fundit online dhe t’i heqim gjithĂ« ato njoftime qĂ« na vijnĂ« nĂ« celular, kompjuter apo tablet nga portale tĂ« ndryshme dhe jo vetĂ«m. Mund edhe tĂ« zgjedhim tĂ« lexojmĂ« gazeta tĂ« printuara e jo nĂ« internet. Por sigurisht qĂ« kjo s’ështĂ« zgjidhja e vetme. MĂ« e rĂ«ndĂ«sishmja dhe primarja pĂ«r tĂ« gjithĂ« duhet tĂ« jetĂ« burimi nga i lexojmĂ« lajmet e fundit online. Jo tĂ« gjitha mediat apo portalet janĂ« serioze dhe si pasojĂ« edhe personat qĂ« i kanĂ« shkruar ato qĂ« do lexoni mund tĂ« mos jenĂ« profesionistĂ« sa duhet. E keqja fare, ndodh qĂ« tĂ« lexoni edhe gĂ«njeshtra apo ekzagjerime e gjĂ«ra koti vetĂ«m pĂ«r ca klikime e qindarka mĂ« tepĂ«r. Prandaj medohuni mirĂ« para se tĂ« zgjidhni burimin tuaj tĂ« informacionit. Vendosni prioritete dhe lexoni vetĂ«m lajmet e fundit online qĂ« ju duhen e ju nevojiten ju e komunitetit rreth jush. SĂ« fundmi, pĂ«rpiquni mos lexoni lajme nĂ« mĂ«ngjes. E di qĂ« koha Ă«shtĂ« e shenjtĂ« dhe ndoshta vetĂ«m sa nis dita keni disa minuta pĂ«r t’u informuar, por pĂ«rpiquni tĂ« krijoni kohĂ« gjatĂ« ditĂ«s ose nĂ« mbrĂ«mje sesa nĂ« mĂ«ngjes. Do ishte mirĂ« sepse nĂ« kĂ«tĂ« mĂ«nyrĂ« edhe nĂ«se do lexonit lajme negative, nuk do ju prishej e gjithĂ« dita pĂ«r shkak tĂ« tyre.