Meshkujt dhe dashuria e tyre për lajme sportive

15 Maj 2019

Lajme sportive është kryefjala e ditëve të pjesës më të madhe të meshkujvejo vetëm në vendin tonë, por në të gjithë botën.
Pse gjithmonë e kemi parë këtë gjini më të lidhur pas sportit?
Politika gjinore dhe shkenca nuk kanĂ« shkuar asnjĂ«herĂ« mirĂ« menjĂ«ra-tjetrĂ«n.  ShoqĂ«ria patriarkale e kalidhur femrĂ«n me butĂ«sinĂ« e delikatesĂ«n dhe si pasojĂ« larg nga sportet (sidomosato qĂ« kanĂ« pjesĂ« tĂ« tyre forcĂ«n, rezistencĂ«n e goditjen), por nĂ« vitet ’70doli njĂ« frymĂ« e re. NjerĂ«zit filluan tĂ« besonin qĂ« diferencat gjinore vinin sipasojĂ« e sjelljeve tĂ« mĂ«suara e jo tĂ« lindura. Psh: NĂ«se i jep njĂ« vajze tĂ«vogĂ«l njĂ« top futbolli pĂ«r tĂ« luajtur dhe njĂ« djali tĂ« vogĂ«l njĂ« kukull barbie,ata do kĂ«naqen pafund pa menduar se janĂ« duke bĂ«rĂ« diçka tĂ« çuditshme e jashtĂ«normales. Por tĂ« hedhĂ«sh poshtĂ« studime tĂ« tĂ«ra shkencore vetĂ«m pĂ«r disa lodra,sikur nuk shkon
 Sa mĂ« shumĂ« Ă«shtĂ« studiuar struktura e trurit dhe ekspozimi ihormoneve prenatale, aq mĂ« shumĂ« Ă«shtĂ« konfirmuar se vajzat dhe djemtĂ« lindinshumĂ« tĂ« ndryshĂ«m nga sjellja. Studime janĂ« bĂ«rĂ« dhe bĂ«hen vazhdimisht dhe tĂ«gjitha na japin njĂ« pĂ«rgjigje: pĂ«rqindja e pĂ«rfshirjes dhe interesit nĂ« sporte,dashuria dhe leximi pĂ«r lajme sportivedominohen nga gjinia mashkullore.
Porcilat janë sportet më të ndjekura dhe lexuara nëbotë?

Po,i pari Ă«shtĂ« ai qĂ« po mendoni edhe ju: futbolli. Rreth 4 bilion njerĂ«z, pra mĂ« shumĂ« se gjysma e botĂ«s, janĂ« adhurues tĂ« futbollit. Kjo do tĂ« thotĂ« qĂ« ata ndjekin ndjeshjet dhe lexojnĂ« lajme sportive rregullisht. Mund t’ju duket e çuditshme sepse nĂ« vendin tone Ă«shtĂ« njĂ« sport qĂ« nuk perflitet pothuajse fare, por nĂ« rang botĂ«ror kriket Ă«shtĂ« sporti i dytĂ« mĂ« i ndjekur. NumĂ«rohen pa frikĂ« rreth 2.5 bilion adhurues qĂ« mbĂ«shtesin dhe lexojnĂ« lajme sportive pĂ«r skuadrat e tyre tĂ« zemrĂ«s. Vendin e tretĂ« me rreth 2 bilion fansa e merr hokej nĂ« fushĂ« dhe vendin e katĂ«rt me 1 bilion, tenisi. Renditja pasohet nga volejbolli (900 milion fansa), tenisi i tavolinĂ«s (875 milion), basketbolli (825 milion fansa), bejsbolli (500 milion), regbi (475 milion) dhe golfi (450 milion).
Në Shqipëri të gjithë e dinë që futbolli është sporti më i ndjekur dhe më i dashur. Shumica e meshkujve, por edhe shumë femra mbështesin skuadrat e tyre të zemrës dhe informohen duke lexuar lajme sportive mbi to.
Eduasportin pĂ«rpiqet cdo ditĂ« t’ju mbajĂ« tĂ« informuar mbi tĂ« rejat e fundit me lajme sportive dhe rezultatet live jo vetĂ«m pĂ«r futbollin, por edhe pĂ«r sporte tĂ« tjera.