Top Lajme

02 Shtator 2019

Në studimet që janë bërë vitet e fundit, gazetaria ka qenë një nga profesionet më të keq paguara dhe më pak të preferuara jo vetëm në vendin tonë, por në të gjithë botën. Aq keq kanë filluar njerëzit të flasin për të, sa edhe të rinjtë e talentuar e punëtorë që e kanë ëndërr e pasion, po fillojnë të tërhiqen prej saj.

Të jesh gazetar është gjëja më e bukur


NĂ«se kjo fjali qĂ« shkrova pak mĂ« lart ju duket e cuditshme dhe pak e vĂ«shtirĂ« pĂ«r t’u besuar, lexojeni shkrimin deri nĂ« fund se ku i dihet, ndoshta ndryshoni mendim. Po, Ă«shtĂ« e vĂ«rtetĂ« qĂ« vendet e mira tĂ« punĂ«s nuk janĂ« me shumicĂ« dhe si pasojĂ« ka goxha njerĂ«z qĂ« luftojnĂ« pĂ«r to. Po, Ă«shtĂ« e vĂ«rtetĂ« qĂ« nĂ« fillimet e karrierĂ«s pagat nuk janĂ« shumĂ« tĂ« kĂ«naqshme, por nĂ« cilin profesion pagat janĂ« tĂ« kĂ«naqshme kur je ende amator? Po, Ă«shtĂ« e vĂ«rtetĂ« qĂ« oraret mund tĂ« jenĂ« tĂ« zgjatura dhe ka raste edhe tĂ« crregullta. Po, Ă«shtĂ« e vĂ«rtetĂ« edhe qĂ« industria pĂ«r tĂ« cilĂ«n po flasim po kalon nĂ« njĂ« gjendje krize, shumĂ« vende pune po mbyllen dhe ato qĂ« po hapen po kĂ«rkojnĂ« aftĂ«si tĂ« tjera, ndonjĂ«herĂ« tĂ« ndryshme nga tĂ« vjetrat. Por asnjĂ« nga kĂ«to mĂ« lart nuk e ndryshon thelbin e kĂ«tij shkrimi. PĂ«r ata qĂ« janĂ« tĂ« prirur pĂ«r tĂ«, gazetaria Ă«shtĂ« gjĂ«ja mĂ« e bukur dhe mĂ« unike qĂ« mund tĂ« ndodhĂ«.

ËshtĂ« njĂ« karrierĂ« e mrekullueshme dhe kĂ«to janĂ« arsyet se pse:

SĂ« pari, je gjithmonĂ« duke mĂ«suar gjĂ«ra tĂ« reja. E mban mend kohĂ«n e universitetit? NĂ« cdo semestĂ«r tĂ« ri mĂ«sojĂ« dicka tĂ« re nga njĂ« profesor tjetĂ«r.NĂ«se ke qenĂ« me fat, profesor mund tĂ« kesh pasur ndonjĂ« gazetar me emĂ«r dhe  vjetĂ«rsi nĂ« profesion. Truri yt vetĂ«m “thithte” informacione, mendonte tĂ« shkruante top lajme dhe jo vetĂ«m. E ndjeje qĂ« sa vije edhe kishe mĂ« shumĂ« informacion apo vetĂ«besim. Epo gazetaria Ă«shtĂ« e tillë  Je gjithmonĂ« duke bĂ«rĂ« muskuj truri. E fillon me njĂ« lajm amatoresk si njĂ« fĂ«mijĂ« i vogĂ«l dhebrenda disa muajsh shkruan top lajme si gazetar profesionist qĂ« ka vite qĂ« bĂ«nkĂ«tĂ« punĂ«.
Së dyti, paguhesh që të lexosh. Pothuajse cdo gazetar që unë njoh e fillon ditën njësoj, me një filxhan të madhe kafe dhe top lajme me gazeta në duar, pastaj Twitter apo portale serioze dhe prestigjioze. Jam i sigurt që edhe shumë njerëz të tjerë e fillojnë në të njëjtën mënyrë, por ata duhet ta mbyllin si proces para se të fillojnë punë. Ja pra, një arsye tjetër e mirë pse gazetaria është e bukur.
Së treti, takon njerëz shumë interesantë dhe të ndryshëm. Sa më shumë të rritesh profesionalisht, aq më shumë njerëz do takosh dhe aq më shumë do e shijosh punën. Do vijë një pike që nuk do e shohësh më si burim lekësh, por si realizim ëndrre, si argëtim dhe lumturi.

SĂ« katĂ«rti, nuk quhet stres, por entuziazĂ«m. Sic e thashĂ« edhe pak mĂ« lart, jo tĂ« gjithĂ« janĂ« tĂ« prirur tĂ« jenĂ« gazetarĂ« dhe jo tĂ« gjithĂ« ata qĂ« kanĂ« studiuar gazetari duhet tĂ« quhen tĂ« tillĂ«. Nuk e di pĂ«r ju, por unĂ« e shijoj shumĂ« tĂ« jem nĂ« njĂ« dhomĂ« me gazetarĂ« tĂ« tjerĂ« ku tĂ« gjithĂ« tĂ« jenĂ« duke shkruar top lajme si “tĂ« cmendur” sepse edhe sekonda vlen dhe ka rĂ«ndĂ«si nĂ« profesionin tonĂ«. MĂ« mire adrenaline dhe tĂ« dalĂ« zemra nga vendi, sesa tĂ« “cmendesh” nga mĂ«rzia nĂ« njĂ« punĂ« tĂ« gjatĂ« e pa aksion fare.
Së pesti, je gjithmonë në lëvizje apo udhëton. Konferenca, takime me njerëz të ndryshëm, intervista, investigime, mbledhje informacioni, etj, tj. Të gjitha këto kërkojnë të jesh në lëvizje të vazhdueshme dhe në kontakt me njerëz për të nxjerrë në fund top lajme.
SĂ« gjashti, shpreh opnionin tĂ«nd dhe mund tĂ« ndryshosh edhe jetĂ« njerĂ«zish. NjĂ« shkrim qĂ« ti bĂ«n, njĂ« informacion tejet tĂ« rĂ«ndĂ«sishĂ«m qĂ« ti jep, njĂ« raportim qĂ« e pĂ«rcjell te njerĂ«zit, mund tĂ« ketĂ« impact tĂ« paimagjinueshĂ«m te tĂ« tjerĂ«t. Aq sa mund t’u ndryshosh jetĂ«n pĂ«r mire e pĂ«rgjithmonĂ«.
KĂ«to tĂ« gjashta janĂ« disa nga shumĂ« e shumĂ« arsyet se pse gazetaria Ă«shtĂ« njĂ« profesion shumĂ« i bukur, i vecantĂ« dhe se pse studentĂ«t dhe tĂ« rinjtĂ« e apasionuar nuk duhet tĂ« lejojnĂ« asnjĂ« e asgjĂ« t’i ndryshojĂ« mendjen dhe t’i ulĂ« ambicien.