bota sot lajme

22 Janar 2019

Bota sot lajme është një nga mediat më të vjetra në shtypinkosovar e del në treg që prej 23 vjetësh. Kjo gazetë me informacionet e saj kaqenë e pranishme në realitetin kosovar, ndërkohë që ka pasur një qëndrim editorialpro LDK-së, partisë së themeluar nga presidenti i parë i Republikës së Kosovës,Ibrahim Rugova.

Bota sot lajme mund të lexohen në versionin print që del në shitjesi në Kosovë ashtu edhe në Zvicër. Por teknologjia ka bërë të mundur që çdolexues falë smartfonit apo tabletës apo kompjuterit të marrë infot e fundit falëfaqes online botasot.info. Interesant është fakti se si fillim gazeta doli nëshitje vetëm në Zvicër, e pastaj në Kosovë.

Të shumtë ishin intelektualët nga Kosova e Diaspora e personalitete të tjerë të shquar të kombit që shkruan aty. Falë Bota sot lajme, pati një bashkim të shqiptarëve, e për këtë arsye kjo medie e shkruar fitoi të drejtën të quhej gazetë kombëtare. Ndikimi i saj ishte i pazëvendësueshëm, sidomos pas përfundimit të luftës e më pas kur Kosova u bë e pavarur.

Nuk duhet lënë pa përmendur fakti se publikimi i bota sot lajme shpesh herë ka krijuar përplasje mes gazetarëve të saj dhe elementëve të rrezikshëm, që kanë qenë kundër qëndrimeve editoriale të gazetës. Kjo medie e shkruar ka qenë pre e sulmeve vdekjeprurëse, ku pas vitit 2000 ngelën të vrarë tre gazetarë të saj.

Këto vrasje shokuan opinionin publik kosovar dhe shqiptar, e gjithashtu sollën reagimin e ndërkombëtareve. Por kjo bëri që bota sot lajme të kthehet në gjithnjë e më shumë i lexueshëm, një dritare për të vërtetën dhe për vënien në pah të problemeve të ndryshme.

Bota sot lajme informon nga fusha të ndryshme, si nga vendi, bota, rajoni, sporti dhe bota e spektaklit. Në këtë gazetë me peshë në Kosovë respektohet së tepërmi mendimin ndryshe. Kjo ka bërë që gazeta të jetë e dashur edhe nga shqiptarët e Shqipërisë apo të Maqedonisë.

NĂ« kohĂ«t nĂ« tĂ« cilat po jetojmĂ« Ă«shtĂ« esenciale dhe tejet e rĂ«ndĂ«sishme leximi i bota sot lajme, por vitet e fundit Ă«shtĂ« vĂ«nĂ« re qĂ« njerĂ«zit sa vjen edhe po u besojnĂ« mĂ« pak lajmeve e mediave. 

Pse po ndodh ky fenomen? 

NĂ« fillim tĂ« kĂ«tij viti Ă«shtĂ« raportuar se shumica e gazetarĂ«ve nĂ« mbarĂ« BotĂ«n, 71% prej tyre pĂ«r tĂ« qenĂ« mĂ« i saktĂ«, besojnĂ« se njerĂ«zit po e humbasin ose e kanĂ« humbur besimin nĂ«pĂ«r mediat e lajmeve. MegjithatĂ«, jo cdo media duhet tĂ« futet nĂ« njĂ« “thes”. Laboratori Nieman e vĂ«shtroi kĂ«tĂ« fenomen pĂ«r njĂ« kohĂ« mjaft tĂ« gjatĂ« dhe zuloi disa rezultate disi shpresĂ« dhĂ«nĂ«se. Edhe pse besimi i njerĂ«zve nĂ« periudha shumĂ« tĂ« gjata kohore ka qenĂ« nĂ« zbritje, pĂ«r shembull 72% nĂ« vitin 1976 dhe 32% nĂ« vitin 2017, qĂ« nga 2017 e mbrapa Ă«shtĂ« parĂ« pĂ«rmirĂ«sim. Media prestigjioze e serioze si BBC besohen nga pothuajse 90% e njerĂ«zve, Fox News nga 87% e njerĂ«zve, The Guardian nga 84% e kĂ«shtu me radhĂ«. Aspak keq
 
Por sic e thamĂ« edhe mĂ« lart, kĂ«to janĂ« mediat mĂ« tĂ« fuqishme dhe nĂ«se as ato nuk gĂ«zojnĂ« besimin e njerĂ«zve, atĂ«herĂ« kush do jetĂ« nĂ« gjendje ta gĂ«zojĂ«? Duke qenĂ« se me internetin e zhvillimin e madh tĂ« teknologjisĂ«, cdokush Ă«shtĂ« nĂ« gjendje tĂ« hapĂ« njĂ« portal e tĂ« pretendojĂ« se po bĂ«n gazetari, atĂ«herĂ« sigurisht qĂ« besimi do bjerĂ« sepse cilĂ«sia e bota sot lajme as qĂ« diskutohet qĂ« nĂ« 90 e ca % tĂ« rasteve Ă«shtĂ« goxha e dobĂ«t. MegjithatĂ«, a Ă«shtĂ« cilĂ«sia e bota sot lajme qĂ« ka bĂ«rĂ« qĂ« njerĂ«zit tĂ« humbin besimin nĂ« shumĂ« gazeta e media apo mĂ«nyra e tyre e tĂ« kĂ«ndvĂ«shtrimit dhe besimi nĂ« burime tĂ« gabuara? 
Po ju, a i besoni emrit tĂ« gazetĂ«s e medias apo gazetarit? NĂ« cilin grup njerĂ«zish bĂ«ni pjesĂ«? Ka shumĂ« persona qĂ« u besojnĂ« emrave tĂ« caktuar. PĂ«r shembull, nĂ«se dikush lexon BBC dhe arrin t’i japĂ« besimin e tij, atĂ«herĂ« nĂ«se lexon tĂ« njĂ«jtĂ«n temĂ« lajmi diku tjetĂ«r, sigurisht qĂ« nuk do i besojĂ«, por do e marrĂ« si tĂ« vĂ«rtetĂ« e tĂ« mirĂ«qenĂ« lajmin e BBC. Kurse nĂ«se dikush i beson verbĂ«risht profesionalizmit tĂ« njĂ« X gazetari, nuk ka rĂ«ndĂ«si nĂ«se ai punon pĂ«r BBC apo The Guardian le tĂ« themi, personi do i qĂ«ndrojĂ« besnik dhe do i lexojĂ« gjithmonĂ« artikujt e shkrimet e tij.

Le tĂ« mendojmĂ« “lokalisht” 

NĂ« cdo vend tĂ« BotĂ«s, me siguri qĂ« ekziston njĂ« korrelacion i qartĂ« ideologjik mes besimit dhe mediave, por nĂ« shumĂ« prej tyre ka shumĂ« njerĂ«z qĂ« nuk besojnĂ« nĂ« gazeta apo media tĂ« mĂ«dha, por nĂ« ato lokale. VetĂ«m gazetaria lokale mund tĂ« arrijĂ« qĂ« t’i lidhĂ« njerĂ«zit me problematikat qĂ« i shqetĂ«sojnĂ« apo me cdo gjĂ« qĂ« ka tĂ« bĂ«jĂ« me jetĂ«n e tyre tĂ« pĂ«rditshme. Ky fenomen Ă«shtĂ« shumĂ« i theksuar nĂ« vendet Nordike tĂ« EuropĂ«s. PĂ«rqindja mĂ« e madhe e njerĂ«zve besojnĂ« mĂ« shumĂ« nĂ« gazeta e media lokale sesa ato qĂ« trajtojnĂ« bota sot lajme. 

Ajo qĂ« cdo gazetar duhet tĂ« bĂ«jĂ« Ă«shtĂ« tĂ« ndĂ«rveprojĂ« dhe tĂ« kuptojĂ« mĂ« shumĂ« se cfarĂ« do audienca e tij. Ata nuk duhet tĂ« japin vetĂ«m fakte sepse audienca nuk Ă«shtĂ« sallĂ« gjyqĂ«sore, po edhe tĂ« mos flasin shumĂ« subjektivisht sepse audienca nuk do tĂ« lexojĂ« romane nĂ«pĂ«r gazeta apo portale. Pra duhet gjetur njĂ« rrugĂ« e pĂ«rbashkĂ«t. NjerĂ«zit duhet tĂ« ndihen tĂ« sigurt, duhet tĂ« ndiejnĂ« qĂ« gazetarĂ«t i mbĂ«shtesin, janĂ« nĂ« shumĂ« raste “zĂ«ri” dhe shpĂ«timi i tyre. NjerĂ«zit duhet tĂ« ndihen tĂ« informuar nga bota sot lajme dhe lokale po ashtu dhe jo thjesht si burim lekĂ«sh pĂ«r gazeta e media. Besimi Ă«shtĂ« relativ dhe i vĂ«shtirĂ« pĂ«r t’u fituar, por jo i pamundur. NĂ«se cdo gazetar reflekton dhe hidhet nĂ« aksion pĂ«r ta pĂ«rmirĂ«suar kĂ«tĂ« raport, gjĂ«rat sigurisht qĂ« do vijnĂ« duke u zhvilluar pozitivisht. 

NĂ« vendin tonĂ«, por edhe kudo, pĂ«rvec gazetave apo portaleve ka edhe shumĂ« aplikacione ku çdo individ  mund tĂ« informohet nĂ« kohĂ« reale duke marrĂ« bota sot lajme dhe jo vetĂ«m pĂ«r çdo ngjarje qĂ« ndodh. PĂ«r telefonat “Android” mund tĂ« kĂ«rkoni nĂ« “Play Store” pĂ«r tĂ« gjetur dhe shkarkuar aplikacionin e medias qĂ« ndiqni mĂ« tepĂ«r, ndĂ«rkohĂ« qĂ« pĂ«r versionin “iOS” mund tĂ« kĂ«rkoni nĂ« “App Store”.