Karakter dhe mbrojtje, muaji i parë i Andra Pirlos si trajner i Juventusit

09 Shtator 2020

NjĂ« ditĂ« pas dĂ«shtimit europian me eliminimin nĂ« LigĂ«n e Kampioneve nga dora e Lionit, Andrea Anjeli, presidenti i Juventusit, vendosi tĂ« shkarkonte trajnerin Mauricio Sarri. NĂ« vendin e tij, si surprizĂ«, debutuesi absolut Andrea Pirlo: “mjeshtĂ«r” i padiskutueshĂ«m nĂ« fushĂ«, por ende nĂ« hapat e parĂ« tĂ« karrierĂ«s sĂ« tij tĂ« re.

Ndodhte saktësisht si dje një muaj më parë, më 8 gusht. Në këto 31 ditë të para në stolin e bardhezinjve, megjithatë, Pirlo ka dhënë disa sinjale të forta të stilit, qëllimeve dhe filozofisë së tij të futbollit: ka shënuar disa ndryshime të mëdha nga puna e paraardhësit të tij, duke i lënë menjëherë të kuptojë skuadrës, drejtuesve dhe nëpunësve që edhe si trajner mbetet gjithmonë Andrea Pirlo, jo një debutues dosido.

NË FUSHË – GjatĂ« videove nĂ« “Instagram” nĂ« kohĂ« karantine, Pirlo kishte zbuluar disa parime tĂ« karrierĂ«s sĂ« tij si trajner: zotĂ«rim topi, cilĂ«si loje dhe pasion pĂ«r 4-3-3. Ja, pikĂ«risht moduli qĂ« 41-vjeçari do tĂ« marrĂ« si trashĂ«gimi nga Sarri duhet tĂ« konfirmohet pĂ«r sezonin qĂ« pritet tĂ« nisĂ«. Trajneri vetĂ« e preferon dhe skuadra zotĂ«ron interpretuesit e duhur thuajse nĂ« çdo repart. Duhet sinjalizuar, megjithatĂ«, njĂ« ndryshim i dukshĂ«m me paraardhĂ«sin e tij: jo mĂ« dogma.

QĂ« nĂ« kĂ«tĂ« muaj tĂ« parĂ« Pirlo ka punuar mbi dinamikĂ«n taktike, pĂ«r t’u pĂ«rshtatur me situata dhe kundĂ«rshtarĂ« tĂ« ndryshĂ«m, si nga minuta e parĂ« po ashtu edhe gjatĂ« ndeshjes. Mbrojtja me 4 dhe “tredhĂ«mbĂ«shi” do tĂ« jenĂ« kartĂ«vizita e kampionĂ«ve nĂ« fuqi tĂ« ItalisĂ«, por nuk Ă«shtĂ« pĂ«r t’u pĂ«rjashtuar njĂ« kalim te mbrojtja me 3. Pra, skuadra duhet tĂ« pajiset me njĂ«farĂ« polivalence taktike qĂ« tĂ« lejojĂ« mĂ« shumĂ« paparashikueshmĂ«ri.

PO TANI? – Mbi ndryshimin e stilit nuk Ă«shtĂ« nevoja tĂ« ndalemi: me Pirlon Ă«shtĂ« rikthyer tradita, njĂ« komunikim mĂ« institucional, natyral pĂ«r trajnerin e ri qĂ« nĂ« fushĂ« elegancĂ«n e ka bĂ«rĂ« mĂ«nyrĂ«n e tij tĂ« lojĂ«s. Muaji i parĂ« ka kaluar, pavarĂ«sisht se pa futboll tĂ« luajtur. Pas 30 ditĂ«sh tĂ« tjera do tĂ« mund tĂ« bĂ«het njĂ« bilanc ende mĂ« kuptimplotĂ«, mĂ« i kompletuar. Skuadra do tĂ« ketĂ« luajtur tri ndeshjet e para tĂ« kampionatit (me Sampdorian, RomĂ«n e Napolin) dhe do tĂ« jetĂ« nĂ« pritje tĂ« debutimit nĂ« Champions. NĂ« fund, diferenca bĂ«het nĂ« fushĂ«.

PANORAMASPORT.AL

www.panorama.com