Lajme shqip mk

09 Prill 2019

Maqedonia është një territor që afro gjysmën epopullsisë e ka me origjinë shqiptare dhe pjesën tjetër të ndarë në bullgarë,serb, maqedonas, grekë, turq e shumë kombësi të tjera të rralla që janë tëregjistruara si etni në këtë shtet. Por, duke qenë se numri i popullsisëshqiptare është i lartë, nevoja për lajme shqip në Maqedoni është e lartë. Kjolidhet në mënyrë të drejtpërdrejtë në zhvillimin e politikës, ekonomisë,kulturës apo dhe sportit, pasi kjo etni nuk mund të lihet pas dore. Kështu lajme shqip mk është togfjalëshi më ikërkuar në internet sa i përket territorit të shtetit fqinj.

Lajme shqip mk ofron televizioni kombëtar maqedonas, radio kombëtare, gazetat lokale ku përqindja më e madhe e popullsisë është shqiptare. Të përmendim sajtin Tetova Sot, apo dhe televizionet si Alsat apo të tjerë që bazën e tyre të transmetimit të lajmit e kanë në gjuhën shqipe. Pra, lajme shqip mk mund të gjeni kudo, sepse gjuha shqipe brenda këtij territori është e njohur zyrtarisht dhe për këtë arsye televizionet dhe radiot kombëtare duhet të transmetojnë lajme shqip mk. Shqip Time apo Zhurnal janë dy tabloidet më të ndjekur, të cilët ofrojnë lajme në gjuhën shqip.

Publiku shqipfolës në Maqedoni nuk është i papërfaqësuar, kjo gjë është mjaft e rëndësishme që gjuha shqip të mos shuhet në këtë vend. Edhe pse popullsia është në numër të lartë, lajme shqip mk ka ndikimin e vet për të ardhmen e këtij grupi njerëzish që përfaqësojnë flamurin kuqezi brenda territorit të Maqedonisë. Zona e Tetovës, Strugës, Shkupit, Ohrit, Kërçovës apo dhe ajo e Dibrës së Madhe flasin dhe jetojnë shqip, kështu që përkrahja ndaj tyre duhet të jetë e madhe. Rëndësinë e kanë marrë gjatë viteve të fundit, ku politika pro-shqiptarëve është rritur dhe ata kanë fituar barazinë me popullsinë vendase që ka pasur përkrahjen e VMRO DPMNE-së si parti politike më e madhe.