Lajmet kosova sot

05 Shkurt 2019

Me zhvillimin e teknologjisĂ«, nĂ« botĂ«n emedias gjithçka ka ndryshuar. Dhe kjo sepse me shpikjen e internetit, kemi njĂ«formĂ« tĂ« re tĂ« tĂ« bĂ«rit gazetari, ndryshe nga 1 dekadĂ« mĂ« parĂ«. Edhe nĂ« Dardaninuk ngelen pas sa i pĂ«rket zhvillimeve teknologjike. KĂ«shtu, lajmet nga Kosova sot Ă«shtĂ« e zakonshmeqĂ« t’i lexosh nĂ«pĂ«rmjet portaleve tĂ« shumta, apo edhe rrjeteve sociale.

Krijimi i faqeve online e ka transformuar tërësisht të bërit gazetari. Dikur, reporterët apo redaksitë e lajmeve tregonin maturi, kur bëhej fjalë për raportimin e një informacioni. Kurse lajmet nga Kosova sot nuk e kanë më atë kujdesin e dikurshëm, kjo si pasojë e luftës për të nxjerrë informacionin e parë dhe klikimet.

Duhet thënë se forma e re e të financuarit të portaleve (sa më shumë vizitorë, aq më shumë hapësira të shtrenjta për reklama) i ka dëmtuar lajmet nga Kosova sot. Gazetarët ndodhen në një presion të madh në Shqipëri dhe e kanë të pamundur që ta bëjnë profesionalisht detyrën.

Debate ka pasur për të rregulluar këtë problem serioz, i cili dëmton të vërtetën në shtetin kosovar, por deri më tani ndryshimet kanë qenë të pakta, e kjo e ka mërzitur audiencën. Lufta e egër e portaleve e ka përkeqësuar gjendjen, ndërkohë që uria e kilikuesve për zhvillime bombastike është rritur. Kjo ka bërë të ketë ekzagjerime në lajmet nga Kosova sot me titujt.

Një tjetër problem serioz janë edhe fake news. Nga e tillë sëmundje u prek SHBA-ja gjatë zgjedhjeve presidenciale. Madhe u përfol se shumica e lajmeve të rreme e kishin origjinën nga Maqedonia. Për këtë arsye nevojitet që të krijohet një rregullore, e cila të zbatohet me përpikëri, ku qëllim kryesor të jetë e vërteta dhe jo publikimi sa më shpejt të jetë i mundur i informacioneve. Vetëm kështu lajmet nga Kosova sot do të jenë më efektive.