Lajmet sot

12 Shkurt 2019

Dikur përcjellja e lajmeve ka qenë më e thjeshtë. Në fillim ishte letra, ku lindën gazetat e para, e më pas falë zhvillimit teknologjik, u shpik radioja e më pas televizioni. Kështu, informacionet më herët raportoheshin nëpërmjet versionit print, pastaj audios dhe në fund imazhit.

E tanimĂ« gjithçka ka ndryshuar. Sepse meshpikjen e internetit, kemi njĂ« formĂ« tĂ« re tĂ« tĂ« bĂ«rit gazetari, ndryshe ngadikur. Lajmet sot Ă«shtĂ« e zakonshmeqĂ« t’i lexosh nĂ«pĂ«rmjet portaleve tĂ« shumta, apo edhe rrjeteve sociale.

Krijimi i faqeve online e ka transformuar tërësisht të bërit gazetari. Dikur, reporterët apo redaksitë e lajmeve tregonin maturi, kur bëhej fjalë për raportimin e një lajmi. Kurse lajmet sot nuk e kanë më atë kujdesin e dikurshëm, kjo si pasojë e luftës për të nxjerrë informacionin e parë dhe klikimet.

Kështu, forma e re e të financuarit të portaleve (sa më shumë vizitorë, aq më shumë hapësira të shtrenjta për reklama) i ka dëmtuar lajmet sot. Gazetarët ndodhen në një presion të madh në Shqipëri dhe e kanë të pamundur që ta bëjnë profesionalisht detyrën.

Debate ka pasur për të rregulluar këtë problem serioz i cili dëmton të vërtetën në vend, por deri më tani ndryshimet kanë qenë të pakta. Lufta e egër e portaleve e ka përkeqësuar gjendjen, ndërkohë që uria e kilikuesve për zhvillime bombastike është rritur. Kjo ka bërë të ketë ekzagjerime në lajmet e sotme me titujt.

Një tjetër problem serioz janë edhe lajmet e pavërteta. Nga e tillë sëmundje u prek SHBA-ja gjatë zgjedhjeve presidenciale, ndërsa më vonë dolën akuzat për ndërhyrje nga Rusia nëpër mjet lajmeve false. Por ndikimi rus ka qenë edhe në Ballkan, e madje edhe në Shqipëri.

Për këtë arsye nevojitet që të krijohet një rregullore, e cila të zbatohet me përpikëri, ku qëllim kryesor të jetë e vërteta dhe jo publikimi sa më shpejt të jetë i mundur i informacioneve. Vetëm kështu lajmet sot do të jenë më efektive.