Poezia Shqip

17 Prill 2019

ShqipĂ«ria prej vitesh ka luftuar me ‘pushkĂ« epenë’ pĂ«r tĂ« çliruar territoret e saj. Pushtimet ndaj ShqipĂ«risĂ« kanĂ« nisurqysh nĂ« vitet e largĂ«ta e deri sa morĂ«n fund nĂ« vitin 1944 kur edhe u larguaokupatori gjerman. MegjithatĂ«, gjatĂ« gjithĂ« periudhave ShqipĂ«ria Ă«shtĂ«karakterizuar nga njĂ« luftĂ« jo vetĂ«m me pushkĂ«, por edhe me penĂ«. LetĂ«rsiashqiptare dhe mĂ« saktĂ« poezia shqip ukanĂ« mbijetuar periudhave mĂ« tĂ« vĂ«shtira.

Poezia Shqip është shkruar qysh para viteve 1800 ngashkrimtarë të famshëm shqiptarë, të cilët janë cilësuar edhe si atëdhetarë.Natyrisht, poezia shqip ka kaluarhallkat e saja të vështira, deri sa erdhi në periudhën e Rilindjes Kombëtare,ku që prej mesit të viteve 1800 e deri në vitin e shpalljes së Pavarësisë,1912, u shtuan shumë emrat që ndihmuan vendin tonë në arsim dhe me poezitë etyre i dhanë emër kohës në të cilës jetuan.

Poezia Shqip është shkruar asokohe nga Gjergj Fishta, Pashko Vasa, vëllezërit Sami, Abdyl dhe Naim Frashëri e pa harruar arbëreshin Jeronim De Rada. Më tej u zhvillua edhe nga Fan S. Noli, Asdreni edhe shumë shkrimtarë të tjerë derisa arritën në vitet e fundit te Dritëro Agolli, Ismail Kadare apo dhe te Lasgush Poradeci.

Natyrisht, po tĂ« pĂ«rmendim vargje nga poezia shqip, normalisht qĂ« çdokush do tĂ« emocionohet nga domethĂ«nia e vargjeve qĂ« kanĂ« shkruar shkrimtarĂ«t kundĂ«r okupatorĂ«ve, apo dhe thirrjes qĂ« iu Ă«shtĂ« bĂ«rĂ« tĂ« gjithĂ« shqiptarĂ«ve pĂ«r t’u bashkuar pĂ«r njĂ« kauzĂ«.

Po tĂ« kalojmĂ« nĂ« vitet e komunizmit, poezia shqip ka qenĂ« e pranishme, madje Ă«shtĂ« theksuar, por nota e ironisĂ« apo nĂ«nkuptimet pĂ«r realitetin qĂ« jetonin shqiptarĂ«t ishin tĂ« njĂ« niveli tĂ« lartĂ«, natyrisht qĂ« nuk mund  tĂ« dilje kundĂ«r sistemit, por vargjet qĂ« lexohen nĂ« ditĂ«t e sotme sĂ«rish kanĂ« kuptim tĂ« veçantĂ« dhe tĂ« plotĂ« kundĂ«r atyre qĂ« mbajtĂ«n ShqipĂ«rinĂ« tĂ« mbyllur pĂ«r mĂ« tepĂ«r se 45 vite.