Probleme me shtyllën kurrizore? Bëni këto ushtrime dhe shpëtoni

Ti mund ta lexosh kete ne 2 min.
8 Dhjetor 2017 13:19
Ushtrimet që ju duhen për të forcuar muskujt e  shtyllës kurrizore

Shtylla kurrizore është një nga pjesët më me rëndësi në trupin tonë. Ndaj kujdesi për të duhet të jetë maksimal. Shtylla kurrizore ka një rol kryesor pasi mbron pjesët e sistemit qendror nervor (palcën kurrizore dhe nervat saj). Që në moshë të re duhet treguar kujdes për të pasi ka nevojë që të mirëmbahet në rastet kur ajo shfaq probleme dhe dhimbje të shpeshta.

Këshillat që duhet të ndiqni për të evituar dhimbjen dhe problemet që ju shkakton shtylla kurrizore.

 Kontrolloni gjendjen e saj: Bëni testin themelor për gjendjen e shtyllës kurrizore tuaj te mjeku për të zbuluar nëse çdo gjë është në rregull dhe mos ka pësuar ndonjë dëmtim në rast se keni pasur lëndime të mëhershme.

- Kini kujdes rreth qëndrimit tuaj: Pa marrë parasysh se ku jeni dhe çfarë jeni duke bërë, duhet mbajtur pozicionin e duhur të shpinës. Ngrehni gjoksin para, kurse qafën dhe kokën mbajeni në vijën e duhur.

- Shtrihuni në pozitën e duhur kur flini: Flini në një jastëk që nuk është shumë i dendur. Nëse gjatë gjithë natës për shkak të jastëkut të trashë e lakoni qafën, ju mund të keni probleme të mëvonshme. Nëse flini në shpinë, vendosni një jastëk nën gjunjë apo këmbë, kurse në qoftë se flini në krah, vendosni një jastëk mes këmbëve tuaja. Assesi mos flini në bark. Mos harroni se është e rëndësishme që të keni një dyshek të mirë.

Mbani duart dhe këmbët në pozicionin adekuat: Mundohuni të mbani duart dhe këmbët në pozicionin që ju përshtatet për qarkullim më të mirë dhe gjendje më të mirë shëndetësore.

- Kujdesuni për eshtrat tuaj: Sigurohuni që çdo ditë të merrni sasinë e nevojshme të kalciumit. Burime të mira të kalciumit janë produktet e qumështit: djathi, qumështi dhe kosi.

- Ushtroni: Ushtrimi, shtrirja dhe balancimi i trupit mund të jetë shumë i dobishëm. Prandaj joga është shumë e mirë për shpinën, duke përfshirë edhe ushtrimet për ndërtimin e muskujve. Sa më shumë muskuj, shtylla kurrizore është më e sigurt, për shkak se muskujt e fortë e mbajnë shtyllën kurrizore në vendin e duhur.

- Ecja e duhur: Kur ecni, drejtoni trupin ashtu që duart tuaja të jenë në përputhje me veshët tuaj. Mos lejoni veten që shpina e juaj të qëndrojë në pozicionin e kërrusur. Ushtroni dhe me kalimin e kohës vetvetiu do të fitoni pozicionin e qëndrimit të duhur.

- Zgjatni muskujt e shpinës: Ju mund të zgjatni shpinën duke hapur këmbët tuaja përderisa jeni në këmbë dhe prekni këmbën e majtë me dorën e djathtë, ngrihuni lart, pastaj përsëritni të njëjtën gjë me dorën dhe këmbën tjetër.

- Rregulloni qafën: Pjesën e poshtme të qafës mund ta rregulloni duke e vënë një dorë mbi të, kurse dorën tjetër mbi nofull dhe duke e shtyrë prapa. Njëjtë mund të veproni edhe me pjesën e sipërme të qafës.

Kërkesa për kod të ri
Ne ju kemi dërguar një link për të ndërruar kodin. Ju lutem kontrolloni postën tuaj elektronike