SPECIALE / Deçiqi, ekipi shqiptar që urren gjithçka shqiptare

Ti mund ta lexosh kete ne 3 min.
15 Dhjetor 2017 16:35
KF Deçiq është formuar në vitin 1926 dhe mban emrin e malit Deçiq. Ky mal është mjaft simbolik për shqiptarët, pasi Ded Gjo Luli me kryengritësit e Malësisë ngritën flamurin shqiptar për herë të parë pas Skënderbeut.

Shqipërinë ta kishin goditur edhe me çifte nuk do ishte kaq shumë e copëtuar. Trojet tona janë të ndara në Maqedoni, Greqi, Serbi dhe Mal të Zi. Plaga jonë më e madhe, asimilimi, ka filluar të ndjehet.

Shqiptarët po asimilohen dhe duket shumë e vështirë të gjesh grimca të historisë tonë në troje të caktuara.

Futbolli nuk bën përjashtim nga kjo plagë. Në Mal të Zi ekziston një ekip shqiptarësh të asimiluar, që përfaqëson një komunë shqiptare, por nuk pranon asgjë nga vendi i origjinës, për të mos thënë se ndjek politika anti-shqiptare.

Nuk jemi utopikë, nuk flasim në ajër, por po tregojmë për ekipin e Deçiqit. Ekipi që përfaqëson Tuzin në Mal të Zi. Një skuadër shqiptarësh, por që duket e asimiluar dhe nuk ka asnjë lidhje me historinë e saj. Metamorfoza që ka përjetuar ky klub rrugës është e llahtarshme, pasi nga krijimi deri në ditët që flasim kauzat janë krejt të tjera.

Vëmendja është kthyer nga klubi i Deçiqit, pasi sezonin e ardhshëm do të jetë përfaqësuesi i komunës shqiptare të Tuzit. Nisur nga kjo, tifozët e Tuzit duan ta kthejnë ekipin në origjinë dhe t’i japin ngjyrat që i takojnë.

DEÇIQI - KF Deçiq është formuar në vitin 1926 dhe mban emrin e malit Deçiq. Ky mal është mjaft simbolik për shqiptarët, pasi Ded Gjo Luli me kryengritësit e Malësisë ngritën flamurin shqiptar për herë të parë pas Skënderbeut.

Rrugëtimi i klubit nisi nga kjo histori, ndërsa sot gjërat janë krejtësisht ndryshe. Klubi drejtohet nga disa shqiptarë të asimiluar që nuk janë aspak të ndjeshëm për shqiptarët, madje ndjekin politika mohuese ndaj kombësisë shqiptare. Tahir Dresheviq (Dreshaj) është presidenti i ekipit.

Momentalisht ekipi ndodhet në vendin e parafundit dhe me shumë gjasa do të bjerë nga kategoria. Vitin e kaluar përfundoi në vendin e 5-të.

Në skuadër janë vetëm 3 shqiptarë titullarë. Fjala është për Ilir Camajn (kapiteni), Kristian Vulaj dhe Leon Ujkaj.    

TIFOZËT - Grupi i tifozëve të këtij klubi janë shqiptarë të asimiluar në boshnjakë. Tifo-grupi i tyre quhet “Askeri”. Ata urrejnë gjithçka shqiptare. Tifozët e ekipit të Deçiqit janë radikalë. Fjala shqiptar për to sjell alergji, ama rrota e historisë sillet dhe klubi do të përfundojë sërish në duart e krijuesve të tij.

KOMUNA E TUZIT – Ironikisht, ekipi i Deçiqit do të udhëhiqet sërish nga shqiptarët. Tuzi ka qenë pjesë e komunës së Podgoricës, por nga viti 2018 do të dalë në komunë me vete. Kjo sjell edhe kalimin e skuadrës së Deçiqit nga përfaqësimi i qytetit të Podgoricës në atë të Tuzit. Me shumë mundësi, klubi do të jetë në pronësi 100% të Komunës së Tuzit. Rezultatet e dobëta të skuadrës lidhen edhe me pritshmëritë për vitin e ardhshëm që Deçiqi do të kalojë në dorë të shqiptarëve.

RIKTHIMI NË IDENTITET – Tifozët shqiptarë të Deçiqit kanë ngritur shqetësimin për kalimin e klubit në dorë të shqiptarëve. Ata duan që klubi të rikthehet me rrënjë shqiptare dhe të ketë një përfaqësim të tillë. Forume të ndryshme shqiptarë në rrjetet sociale kanë mbledhur forcat për të “rimëkëmbur” ekipin e tyre të Deçiqit, por diçka e tillë duket mjaft e vështirë, pasi klubi i sotëm nuk ka asnjë lidhje me ekipin e parë të shqiptarëve.

Një klub shqiptar që urren shqiptarët, eh medet! /EDS/

Kërkesa për kod të ri
Ne ju kemi dërguar një link për të ndërruar kodin. Ju lutem kontrolloni postën tuaj elektronike