te fundit

08 Janar 2019

Informacione te fundit janë kthyer në një virus për audiencën në kohët e sotme. Tanimëqë zhvillimi i teknologjisë ka bërë të mundur që lajmet të përçohen melehtësinë më të madhe, është e kuptueshme që edhe numri i tyre të jetë i madh.Në çdo moment ne marrim informacione të reja, kjo falë telefonave të zgjuar, qëjanë bërë të pandashëm nga dora jonë. Informacionet më të fundit vijnë nga vendi, rajoni dhe bota, qoftë, për sport,politikë, ekonomi, kulturë dhe teknologji.

Janë shumë agjenci lajmesh të cilat dërgojnë lajmet më të fundit. Veçohen këtu televizionet me format special për lajme si “News 24”, “Top Channel”, apo Tv Klan. Televizione të tjera të cilat kanë format informativ dhe qëllimi është sjellja e lajmeve më të fundit janë Ora News, Report Tv, ABC News, Top News.

Zhvillim të madh në Shqipëri kanë marrë portalet, që luftojnë për të kapur sa më shumë klikime. Pasja e një telefoni të zgjuar bën që lundrimi në to të jetë i thjeshtë. Që gjithçka të shkojë mbarë, duhet që të mos ketë shkëputje nga lidhja me internetin.

Aplikacionet si të televizioneve, të gazetave apo portaleve e kanë futur luftën mediatike në një fazë të re. Tani çdo individ mund të informohet në kohë reale për lajmet e fundit për çdo ngjarje që ndodh në vend, rajon apo botë. Për telefonat “Android” mund të kërkojnë në “Play Store”, ndërkohë që për versionin “iOS” kërkimi bëhet në “App Store” për të shkarkuar aplikacionet.

Zhvillimi teknologjisë ka bërë që edhe roli i gazetarit të ndryshojë. Tani më të kërkuarit janë editorët on line, të cilët duhet që të kenë disa aftësi të reja përveç nuhatjes së gazetarit. Një tjetër specialitet “Data Journalism”, ku falë teknologjisë mblidhen të dhëna në internet, përpunohen e nxirren lajmet. Mirë është që editorët on linë të kenë aftësi në video editing dhe photo shop.